يکشنبه ۱۹ اسفند ۱۴۰۳ ساعت ۱۱:۴۴
کد مطلب : 5565
«اسکات بسنت»، وزیر خزانه داری آمریکا می‌گوید که آمریکا صنعت نفت و فروش نفت ایران را تعطیل خواهد کرد، این درحالی است که اما نادره شاملو، مشاور ارشد پیشین بانک جهانی، به یکی از رسانه های انگلیسی ‌می‌گوید که چین در مقابل آمریکا دست‌وپا بسته نیست که در برابر فشارهای آمریکا کوتاه بیاید و از ایران نفت نخرد.
«تجربه تحریم‌شکنی ایران» طرح صفر کردنِ فروش نفت را دور می‌زند
«اگر صادرات نفت ایران را به ۱۰۰ هزار بشکه برسانیم، باور دارم که آنها با بحران اقتصادی شدیدی مواجه خواهند شد». این بخشی از گفته‌های وزیر خزانه‌داری آمریکاست. او از فشار حداکثری صحبت کرده و به هم ریختن اقتصاد ایران را هدف خود دانسته است.
این طرح با تجدید کارزار«فشار حداکثری» دونالد ترامپ رئیس‌جمهور آمریکا بر برنامه هسته‌ای تهران، اجرا می‌شود. صادرات ایران در حال حاضر بین 1/5 تا 1/6 میلیون بشکه در روز تخمین زده می‌شود و حالا ترامپ قصد دارد میزان صادرات را به سطحی که در دور اول ریاست‌جمهوری‌اش رسیده بود، کاهش دهد.
کاهش صادرات نفت ایران راحت نیست
برخلاف ادعای وزیر خزانه‌داری آمریکا که گفت: «متعهد شدیم صادرات ایران را به 100 هزار بشکه در روز کاهش دهیم و معتقدیم می‌توانیم حداکثر فشار اقتصادی را بر حکومت ایران اعمال کنیم،» همایون فلکشاهی، تحلیلگر موسسه کپلر رسیدن به این هدف را دشوار دانست و گفت: «در دولت دوم ترامپ، رساندن صادرات نفت ایران به صفر کار دشوارتری نسبت به دوره اول وی خواهد بود.»
فلکشاهی افزود: «اکنون حدود ۸۰ درصد از نفت صادراتی ایران به پالایشگاه‌های خصوصی چین می‌رسد که دولتی نیستند و اکثر آنها در خارج از چین تجارتی ندارند و نیازی به مبادله دلار نیز ندارند. بنابراین تحریم کردن این شرکت‌های چینی کار سختی از طرف واشنگتن است و آنها نمی‌توانند این کار را انجام دهند. مثلاً ما شاهد بودیم که با اعمال برخی تحریم‌ها بر بنادر چین، بنادر جدیدی در این کشور، نفت ایران را تخلیه می‌کنند.»
ترامپ در دوره اولش هم قصد به صفر رساندن فروش نفت را داشت!
سیروس رضایی کارشناس اقتصادی و عضو جمعیت پیشرفت و عدالت معتقد است که «دولت ترامپ حتی در دوره نخست ریاست‌جمهوری خود هم نتوانست صادرات نفت را آن میزان که می‌خواهد کاهش دهد و پیش از اینکه کاخ سفید را ترک کند، صادرات نفت ایران افزایشی شد. درحالی‌که او قصد صفر کردن صادرات نفت ایران را داشت اما در چهار سال ریاست‌جمهوری ترامپ، صادرات نفت به طور میانگین ۷۰۰ تا ۸۰۰ هزار بشکه در روز بود و تنها در مقاطع کوتاهی به 300 هزار بشکه در روز رسید. بنابراین ادامه تحریم‌ها، حتی با اجرای سخت‌گیرانه‌تر، در بهترین حالت کاهش محدودی را به همراه خواهد داشت.
ایمان ناصری مدیرعامل بخش خاورمیانه در موسسه مشورتی FGE نیز در این رابطه عنوان می‌کند که:«امروز، همه کسانی که نسبت به پیامدهای درگیر شدن محتاط بودند، از بازی خارج شده‌اند و کسانی که باقی مانده‌اند، کسانی هستند که لزوماً از تحریم‌ها نمی‌ترسند.» برخی معتقدند که ترامپ با فشار به چین از طریق جنگ تعرفه‌ای امتیازگیری می‌کند و مانع از خرید نفت ایران از سوی پکن می‌شود.
اما نادره شاملو، مشاور ارشد پیشین بانک جهانی، در مورد میزان آسیب‌پذیری ایران در جنگ تعرفه‌های آمریکا و چین به شبکه تلویزیونی بی‌بی‌سی گفت: «چین در مقابل آمریکا دست‌وپا بسته نیست که در برابر فشارهای آمریکا کوتاه بیاید و از ایران نفت نخرد و ترامپ آنطور می‌خواهد سیاستش را پیاده کند.»
محمدعلی خطیبی، نماینده سابق ایران در اوپک نیز درباره این هدف شوم ترامپ می‌گوید که «آمریکا مدت‌هاست هدف کاهش صادرات نفت ایران را دنبال می‌کند. اما حتی در دور اول ریاست‌جمهوری ترامپ که گفته بود صادرات را به صفر می‌رساند هم این اتفاق نیفتاد. این دوره نیز نمی‌تواند در هدف‌گذاری خود موفق شود. به هر حال ایران تحریم را تجربه کرده و راه‌های مقابله با آن را یافته است. ایران نسبت به گذشته تجربه بیشتری دارد. البته مشروط بر اینکه که دولت آقای پزشکیان با همان روشی که دولت سیزدهم نفت را می‌فروخت، کار را ادامه دهد.»
سخنگوی دولت: پیش بینی فشار حداکثری را داشتیم
سخنگوی دولت نیز چندی پیش در گفت‌وگو با فارس درباره برنامه های دولت در بحث فشار حداکثری آمریکا گفته بود که «این پیش‌بینی را داشتیم که دولت آمریکا فشار حداکثری را علیه ایران به کار ببرد اگرچه می‌دانستیم این راهبرد کار به جایی نخواهد برد اما دولت برنامه فعالی برای رونق اقتصاد دارد ما این شرایط دشوار را با حمایت مردم پشت سر خواهیم گذاشت.
سخنگوی دولت در ادامه سخنان خود نیز درباره توان فعلی کشور بیان کرده بود که «امروز وضعیت بخش خصوصی و صنعت ما به مراتب نسبت به دهه‌های گذشته بهتر است، توان بسیار خوبی را دارد شرکت‌های دانش بنیان ما بسیار فعال هستند. توجه به بخش خصوصی و توانمندی‌های آن و ظرفیت‌های داخلی و ارتباطات با همسایگان جز راهبردهای اساسی دولت است.»
محسن پاک‌نژاد وزیر نفت دو هفته پیش در حیاط دولت و در جمع خبرنگاران درباره تهدیدهای ترامپ و وزرایش می‌گوید که «سیاست فشار حداکثری از سوی آمریکا بر صادرات نفت ایران را شکست‌خورده‌ است و به صفر رساندن صادرات نفت جمهوری اسلامی ایران آرزویی است که آمریکایی ها هرگز به آن دست نخواهند یافت.»
پس از این مواضع مقتدرانه توسط اعضای دولت جمهوری اسلامی و ارائه برنامه ریزی های صورت گرفته دولت برای مقابله با فشار حداکثری «اسکات بسنت»، وزیر خزانه داری آمریکا شامگاه پنجشنبه مجددا به تهدید ایران روی آورد.
طبق گزارش خبرگزاری انگلیسی «رویترز» او با بیان اینکه تحریم‌های غیرقانونی آمریکا علیه ایران را تشدید خواهد کرد، گفت: «آمریکا صنعت نفت و فروش نفت ایران را تعطیل خواهد کرد.»
قاسم یکله کارشناس مسائل سیاسی درباره طرح موضوعات این چنینی توسط ترامپ و به وزرایش می‌گوید که« نکته ای که باید به آن توجه کنیم این است که ما در زمان اوج تحریم های ترامپ در دوره اول ریاست جمهوری اش سربلند بیرون آمدیم، پس این گزاره که ترامپ می تواند فروش نفت ایران را به صفر برسانده، یک حرف کاملا اشتباه غیر علمی و غیر تخصصی است.
یکله در پایان می‌گوید که «ما از دوره اولی که ترامپ رئیس جمهور آمریکا بود، قوی تر شده ایم، تجربه های بیشتری پیدا کرده ایم و توانایی های بیشتری داریم و خود آمریکایی ها هم این موضوع را می دانند و با سخنان صرفاً به دنبال راه انداختن یک عملیات روانی برای مذاکره در حالت فشار هستند.
امروز نیز وزیر نفت در حاشیه دیدار کارگزاران نظام با رهبر انقلاب مجدداً درباره طرح به صفر رساندن فروش نفت ایران تویط آمریکایی در مصاحبه با صداوسیما بیان می‌کند که «این طرح یک خیال خام و آرزوی شومی بیشتر نیست» https://safireenergy.ir/vdcc.eqpa2bqppla82.html
نام شما
آدرس ايميل شما