دوشنبه ۷ آبان ۱۴۰۳ ساعت ۱۲:۴۶
کد مطلب : 3644
حملات نظامي در خاورميانه به ويژه زماني كه به ايران مربوط مي‌شود، مي‌تواند تأثيرات عميق و گسترده‌اي بر بازارهاي جهاني نفت داشته باشد. تاريخچه نشان مي‌دهد كه تنش‌ها در اين منطقه به دليل ذخاير عظيم نفتي و موقعيت جغرافيايي حساس آن، به سرعت مي‌تواند منجر به نوسانات شديد در قيمت نفت شود.
قيمت نفت در آسمان خاورميانه
حملات نظامي در خاورميانه به ويژه زماني كه به ايران مربوط مي‌شود، مي‌تواند تأثيرات عميق و گسترده‌اي بر بازارهاي جهاني نفت داشته باشد. تاريخچه نشان مي‌دهد كه تنش‌ها در اين منطقه به دليل ذخاير عظيم نفتي و موقعيت جغرافيايي حساس آن، به سرعت مي‌تواند منجر به نوسانات شديد در قيمت نفت شود. قيمت نفت در معاملات روزهاي اخير افزايش يافت و تحت تاثير نگراني سرمايه‌گذاران نسبت به تنش‌هاي منطقه‌اي در خاورميانه، رشد هفتگي به ثبت رساند.

در سال‌هاي اخير، ايران تحت تحريم‌هاي شديد اقتصادي قرار داشته و توانسته است بخشي از صادرات نفت خود را حفظ كند. با اين حال، هر گونه اقدام نظامي عليه اين كشور مي‌تواند به اختلال در توليد و صادرات نفت منجر شود. در حال حاضر، ايران با توليد حدود ۳ ميليون بشكه نفت در روز، يكي از بازيگران اصلي در بازار نفت خاورميانه به شمار مي‌آيد. بنابراين، هر گونه بي‌ثباتي در اين كشور مي‌تواند بر قيمت نفت تأثيرگذار باشد.
در همين زمينه، فرشاد حقيقت، كارشناس حوزه انرژي، در گفت‌وگو با خبرنگار «تعادل» اظهار كرد: حمله اسراييل به تأسيسات هسته‌اي و نظامي ايران مي‌تواند به تخريب زيرساخت‌هاي نفتي و ميادين نفتي اين كشور منجر شود. اگر توليد نفت ايران به شكل قابل توجهي كاهش يابد، اين مساله به ويژه در شرايطي كه تقاضا در بازار جهاني رو به افزايش است، مي‌تواند منجر به افزايش قيمت نفت شود.

وي تصريح كرد: بازار نفت به اخبار مربوط به تنش‌هاي ژئوپليتيكي به‌شدت واكنش نشان مي‌دهد. پس از حملات نظامي، معامله‌گران ممكن است براي محافظت از خود در برابر نوسانات قيمت، اقدام به خريد نفت كنند. اين اقدام باعث افزايش فوري قيمت نفت در بازارهاي جهاني مي‌شود. به عنوان مثال، تجربه‌هاي گذشته نشان مي‌دهد كه حملات به تأسيسات نفتي در خاورميانه معمولاً منجر به افزايش قيمت‌هاي نفت در كوتاه‌مدت مي‌شود.

وي عنوان كرد: حمله به ايران ممكن است بر كل عرضه نفت در بازار تأثير بگذارد. علاوه بر كاهش مستقيم توليد نفت ايران، اين حمله مي‌تواند به ايجاد اضطراب در ميان ساير توليدكنندگان نفت نيز منجر شود. كشورهايي مانند عربستان سعودي، كه همواره در معرض تهديدات امنيتي از سوي ايران قرار دارند، ممكن است توليد خود را افزايش دهند تا كمبودهاي ناشي از كاهش توليد نفت ايران را جبران كنند. اما اين اقدام نيز ممكن است كافي نباشد و باعث افزايش نوسانات قيمت نفت شود.

وي با اشاره به اينكه از منظر اقتصادي، افزايش قيمت نفت مي‌تواند تبعات گسترده‌اي داشته باشد، گفت: افزايش قيمت نفت به معناي افزايش هزينه توليد و حمل و نقل است كه به نوبه خود بر قيمت كالاها و خدمات تأثير مي‌گذارد. اين مساله ممكن است به افزايش تورم در كشورهاي مختلف منجر شود و به نوعي به ركود اقتصادي بينجامد. كشورهايي كه به واردات نفت وابسته‌اند، بيشتر تحت تأثير قرار خواهند گرفت و ممكن است با مشكلات جدي در تأمين انرژي خود مواجه شوند.

وي با بيان اينكه حمله اسراييل به ايران ممكن است واكنش‌هاي بين‌المللي و سياسي را نيز به همراه داشته باشد، گفت: كشورهاي غربي ممكن است به حمايت از اسراييل برآيند و تحريم‌هاي جديدي عليه ايران وضع كنند. اين تحريم‌ها مي‌تواند به تشديد بحران نفتي در بازار جهاني منجر شود. همچنين، كشورهايي مانند روسيه و چين ممكن است به دليل منافع اقتصادي و سياسي خود، به حمايت از ايران بپردازند كه مي‌تواند تنش‌هاي جهاني را افزايش دهد.

وي در ادامه گفت: در نهايت، پيش‌بيني قيمت نفت در پي حمله به ايران به عوامل متعددي بستگي دارد. اين عوامل شامل مدت زمان بي‌ثباتي، واكنش‌هاي نظامي و سياسي، و همچنين ظرفيت ساير توليدكنندگان نفت براي جبران كاهش توليد ايران است. به‌طور كلي، اگر بحران به سرعت حل نشود و تأثيرات اقتصادي آن ادامه پيدا كند، قيمت نفت ممكن است به‌شدت افزايش يابد و به بالاترين سطوح تاريخي خود برسد.

حقيقت خاطرنشان كرد: حملات نظامي به ايران مي‌تواند تأثيرات قابل توجهي بر بازار نفت جهاني داشته باشد. اين تأثيرات نه تنها شامل نوسانات قيمت نفت بلكه پيامدهاي اقتصادي گسترده‌تري نيز خواهد بود. با توجه به وابستگي جهاني به نفت و حساسيت بازارهاي مالي به تحولات ژئوپليتيكي، لازم است كه نهادهاي بين‌المللي و كشورها به دقت به اين تحولات واكنش نشان دهند و تلاش كنند تا از بروز بحران‌هاي بزرگ جلوگيري كنند. در شرايط كنوني، نظارت دقيق بر تحولات و تحليل‌هاي جامع اقتصادي و سياسي از اهميت بالايي برخوردار است تا كشورها بتوانند تصميمات بهتري در راستاي مديريت بحران‌ها اتخاذ کنند. https://safireenergy.ir/vdci.5apct1aq5bc2t.html
منبع : تعادل
نام شما
آدرس ايميل شما